DIANA HYUN
Creative Hub



An individual architectural proposal for the future redevelopment of Geary Avenue in Toronto. An architectural intervention will be proposed by an individual student in the context of Heritage Strategy and Master Plan previously developed by students in the studio. Each project will define its role in forming “GEARY CORRIDOR” as a concept. Each project will develop its own program, its scale, its relationship to site and to public open space, to Railroad to the community and to the city.





The Creative Hub highlights the cultural and heritage values of industrial city Geary avenue that considers the local community, the public and the city development. An individual intervention was proposed for the future redevelopment of Geary Avenue in Toronto, which deals with the unique qualities on site such as the CPR running east-west, industrial architectural characteristics and most importantly, a sense of creative entrepreneurial businesses found in the neighborhood. The new development proposed as the “Creative Hub” captures these essences of Geary by proposing an LRT conversion for local commuters, reintegrate Geary’s unique characteristics in with the new development as well as supporting local developments of creative businesses. The Creative Hub intervention allows for a place for the people in the creative industry to gather and practice their passion, inspiring one another.

The project was conclusively developed from the previous research, Heritage conservation strategy and a master plan. Creative Hub proposal focuses on addressing 4 Geary heritage value: characteristics of Geary, sense of community, open spaces, and celebration of railroad. The design proposes a new, more consistent street layout by strengthening the urban block and incorporating existing historical structures, while adding a new and vibrant atmosphere to the neighbourhood.

The project is located at the end of Geary avenue, which provides a unique opportunity to open up the previous dead-end condition on site from different directions. The new site massing allows for new circulations to be incorporated within and through the building such as the LRT development, continuous Geary avenue, pedestrian walkways, bike lanes and service lanes.





Ryerson Department of  Architectural Science Toronto, CA.