Year End Show
2020



For our inaugural online exhibition, the Ryerson Department of Architectural Science showcased our 2020 Year End Show, featuring our best student work. At DAS, we encourage students to test boundaries, explore new possibilities, and apply their skill to prevailing issues present within their evolving surroundings. This annual exhibition presented the culmination of the 2019-2020 academic term, showcasing the impressive and cutting-edge works of our top students in all four years of study and at the graduate level.



ONLINE CATALOGUE
YEAR 1
        Communications Studio: ASC 101
        City Stories: ASC 201
YEAR 2
        Design Studio II: ASC 301
        Design Studio III: ASC 401
YEAR 3
        Integration Studio I: ASC 520
        Integration Studio II: ASC 620
YEAR 4


        Architecture Studio: ARC 720
        Architecture Studio: ARC 820

        Building Science Studio I: BSC 720
        Building Science Studio II: BSC 820


MArch
        Studio in Critical Practice: AR8101
        Seminar in Critical Practice: AR8102
        Studio in Collaborative Practice: AR8103
MBSc & MASc

        Building Design Seminar/Studio: BL8104


JILIAN SPROUL
12 Martin Road Estate Winery
Aperture



In the heart of Niagara-on-the-Lake, Ontario’s wine country, Martin Road estate provides a complementing landscape to the wine making process. ‘Aperture’ proposes a gravitational wine production winery, allowing one to experience the full harmonious wine making process. With inspiration taken from the surrounding landscapes void in the surrounding tree density in the North end of the site, ‘Aperture’ plays on the idea of solid and void throughout the building creating effects on one’s visual senses. Upon entering the building guests are greeted with a large glass lobby area placing focus on the axis to the opening in the tree landscape.
Once inside, interior voids express concentrated views to the exterior and visual transparency to the adjacent production allowing visitors to understand the process and observe all primary processing steps simultaneously. Running east west across the building, a large sky lit hallway acts as an interior void to the tall solid walls. This creates moments of views running perpendicular to the skylight down the corridor connecting the landscape to the interior. These interior and exterior voids allow transparency through program, views and circulation all while providing sustainable lighting techniques. Thus, making the contrast from solid to void evident in one’s procession throughout the building allowing connections to the opening in the landscape to be apparent.