Current Exhibition:
Year End Show
2020



For our inaugural online exhibition, the Ryerson Department of Architectural Science is showcasing our 2020 Year End Show, featuring our best student work. At DAS, we encourage students to test boundaries, explore new possibilities, and apply their skill to prevailing issues present within their evolving surroundings. This annual exhibition presents the culmination of the 2019-2020 academic term, showcasing the impressive and cutting-edge works of our top students in all four years of study and at the graduate level.



ONLINE CATALOGUE
YEAR 1
        Communications Studio: ASC 101
        City Stories: ASC 201
YEAR 2
        Design Studio II: ASC 301
        Design Studio III: ASC 401
YEAR 3
        Integration Studio I: ASC 520
        Integration Studio II: ASC 620
YEAR 4


        Architecture Studio: ARC 720
        Architecture Studio: ARC 820

        Building Science Studio I: BSC 720
        Building Science Studio II: BSC 820


MArch
        Studio in Critical Practice: AR8101
        Seminar in Critical Practice: AR8102
        Studio in Collaborative Practice: AR8103
MBSc & MASc

        Building Design Seminar/Studio: BL8104



JULIANNE GUEVARA
Zero Carbon Energy Retrofit and Renewal

As several governments are declaring a climate emergency across the globe, it is critical for architects to be continuously conscious of the energy impact of buildings, while balancing the tools and strategies for sustainable buildings with beautiful architecture. This project is a net zero carbon building renewal of the existing Ryerson University’s Department of Architectural Science building completed in 1981 by Ron Thom. Currently the architecture building’s double atrium interior heavily promotes interaction between students, however sometimes even the existence of the program is unknown to others on campus. The key objectives of this building renewal are to encourage the exterior to interior relationship of the building, and to strengthen the sense of identity for the architecture program.
The concrete structure of the existing building was maintained, a new high-performance envelope replaced the previous precast panel facade, and a fifth floor was added to accommodate for programmatic needs. The materiality of the envelope focused on having a low embodied carbon, utilizing wood slats of varying sizes and structural insulated rammed earth, which allows for the building to become warm and inviting in comparison to the preceding cold and desolate concrete exterior. Other strategies explored include maintaining a window-to-wall ratio of 40%, implementing efficient, electrified mechanical systems, and introducing on-site renewable energy sources.