Sena Emre

Reconnect Beyazıt Square

Beyazit Square is a first-degree historic conservation site, however, throughout history, many changes have been made and the connection within the square is lost. Currently, it is not a fully formed site where people and heritage are disconnected. The heritage structures are floating within the space and the circulation is dominated by the fast crowd where site is used as an easement. The design proposes the connection of the units and people, in a semi-lattice way, forming a better functioning dynamic and narrated square for all users. This connection is achieved by the use of different levels within the site that increase visual connection, organizing fast, and slow crowd with added resting points. The goal is to connect the landmarks back to the user experience, by forming the site and circulation routes with newly added levels.









Ryerson Department of  Architectural Science Toronto, CA.